SELECT ISSUE

Revista Romana de Boli Infectioase | Vol. XVI, No. 2, Year 2013
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

PNEUMONIE CU PNEUMOCYSTIS JIROVECI LA UN COPIL CU ADENOM DE HIPOFIZA SECRETANT DE ACTH RECENT OPERAT – PREZENTARE DE CAZ

, , , and

REZUMAT

Prezentăm un caz de pneumonie cu Pneumocystis Jiroveci la un copil de 10 ani diagnosticat cu sindrom Cushing endogen.

Istoric. Copil la care s-a înregistrat un câştig ponderal important în ultimile 18 luni, a prezentat cu 3 luni anterior internării în clinica noastră manifestări paroxistice cerebrale reintrante, în afebrilitate, care au fost etichetate iniţial ca o meningo-encefalită acută infecţioasă, examenul RMN cranian efectuat la acel moment neevidenţiind procese expansive intracraniene. Ulterior a fost diagnosticat un sindrom Cushing şi transferat la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon“, unde s-a pus în evidenţă prezenţa unui microadenom hipofizar secretant de ACTH, neresponsiv la tratamentul cu Aminoglutetimidă. Cu o săptămână anterior transferului în secţia noastră s-a practicat adenoidectomie transsfedoidală. La patru zile postoperator a prezentat tuse, sindrom funcţional respirator, febră, modificări radiologice pulmonare, pentru care s-a transferat în clinica noastră şi s-a diagnosticat pneumonie cu Pneumocystis Jiroveci, cu evoluţie favorabilă sub tratament cu Cotrimoxazol. Concluzii. Sindromul Cushing endogen, prin cortizolemia crescută permanent, induce o stare de imunodepresie care predispune la infecţii oportuniste.

Cuvinte cheie: Pneumocystis Jiroveci, sindrom Cushing, imunodepresie

Full text | PDF

Leave a Reply