SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XVII, No. 1, Year 2014
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

TULBURARI DE CRESTERE SI DEZVOLTARE LA COPII INFECTATI HIV/SIDA – STUDIU AUXOLOGIC

, , , and

REZUMAT

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) poate induce un spectru larg de tulburări endocrine. Mecanismele patologice sunt complexe. Date din literatura de specialitate şi observaţii personale cu privire la modificările endocrinologice la pacienţii infectaţi HIV/SIDA atrag atenţia asupra modificărilor la nivelul subsistemului somatotrop – somatomedină (GH – IGF-1). Se poate vorbi de un deficit statural la copii cu infecţie HIV/SIDA. Aceste aspecte au fost observate de-a lungut timpului de către clinicieni. Studiul a fost efectuat în perioada 1988-2014, pe un lot de 255 copii cu HIV/SIDA din evidenţa Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Prof. Dr. Victor Babeş“ din Bucureşti, ajunşi în prezent la maturitate – evaluarea auxologică. Deficitul statural a fost pus în evidenţă prin raportarea la graficele de creştere pentru România, considerate ca referinţă pentru creşterea normală. În loturile de copii studiate de noi, media taliei finale la copiii cu infecţie cronică HIV/SIDA este la fete cu -2,27764 DS mai mică decât cea a populaţiei generale de acelaşi sex, iar la băieţi cu -1,30451 DS. Deficitul statural mediu este de -2,50678 DS la fete şi cu -1,28307 DS la băieţi. Aceşti copii se dezvoltă altfel decât copiii normali, iar cea mai utilă evaluare auxologică este raportarea la normal. Deficitul statural se accentueză progresiv, cu evoluţia bolii.

Cuvinte cheie: virusul imunodeficienţei umane, tulburări endocrine, deficit statural, „failure-to-thrive”, lipodistrofie, ax somatotrop-somatomedine

Full text | PDF

Leave a Reply