SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XIX, No. 3, Year 2016
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

TRATAMENTUL INFECŢIEI CRONICE VHC CU DAA ŞI EVOLUŢIA FIBROZEI HEPATICE ÎN TIMPUL TRATAMENTULUI: EXPERIENŢA UNUI CENTRU

, and

REZUMAT

Introducere. Hepatita C reprezintă o inflamaţie a ficatului, cauzată de virusul hepatitic C. Virusul C este de aproximativ 10 ori mai infecţios decât virusul HIV. Infecţia acută determina rar simptomatologie şi se poate vindeca spontan în primele 6 luni, la aproximativ 20% dintre pacienţii infectaţi. În cele mai multe cazuri, însă, infecţia devine cronică (până la 80% din cazuri) (6). Hepatita cronică VHC este o cauză majoră de ciroza hepatică şi hepatocarcinom, în întreaga lume (7). În ultimele decenii, tratamentul standard pentru infecţia cronică VHc a fost combinaţia PEG-IFN şi Ribavirina (RBV). Prezentul şi viitorul tratamentului pentru virusul C este reprezentat de noile generaţii de DAA, în general, Exviera+Viekirax pentru România, în special.
Obiectivele studiului: Obiectivul principal al acestui studiu este de a determina cum tolerează pacienţii cu infecţie cronică VHC, cu fibroză hepatică F4, noul tratament cu DAA, precum şi care va fi evoluţia fibrozei hepatice.
Material şi metodă: În acest studiu au fost înrolaţi 33 pacienţi, din Centrul de Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni, internaţi în perioada 02.2016 - 08.2016. Am evaluat sindromul inflamator, sindromul de colestaza şi evoluţia fibrozei hepatice la aceşti pacienţi.
Rezultate: Am observant o reducere semnificativă a sindromului infamator, nivelul bilirubinei serice a înregistrat, de asemenea, o scădere, dar în ceea ce priveşte stadiul fibrozei hepatice, acesta a rămas acelaşi, la
sfârşitul tratamentului antiviral cu DAA, Exviera+Viekirax.
Concluzii: Este nevoie de mai multe date pentru a putea formula o concluzie solidă, în cee ace priveşte rata SVR, efectele secundare, evoluţia fibrozei hepatice şi eventualele recăderi.

Cuvinte cheie: hepatită, infecţie VHC, terapie, fibroză hepatică, evoluţie

Full text | PDF

Leave a Reply