SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XIX, No. 3, Year 2016
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

TRATAMENTUL INFECŢIEI CRONICE VHC CU DAA ŞI EVOLUŢIA FIBROZEI HEPATICE ÎN TIMPUL TRATAMENTULUI: EXPERIENŢA UNUI CENTRU

, and

REZUMAT

Introducere. Hepatita C reprezintă o inflamaţie a ficatului, cauzată de virusul hepatitic C. Virusul C este de aproximativ 10 ori mai infecţios decât virusul HIV. Infecţia acută determina rar simptomatologie şi se poate vindeca spontan în primele 6 luni, la aproximativ 20% dintre pacienţii infectaţi. În cele mai multe cazuri, însă, infecţia devine cronică (până la 80% din cazuri) (6). Hepatita cronică VHC este o cauză majoră de ciroza hepatică şi hepatocarcinom, în întreaga lume (7). În ultimele decenii, tratamentul standard pentru infecţia cronică VHc a fost combinaţia PEG-IFN şi Ribavirina (RBV). Prezentul şi viitorul tratamentului pentru virusul C este reprezentat de noile generaţii de DAA, în general, Exviera+Viekirax pentru România, în special.
Obiectivele studiului: Obiectivul principal al acestui studiu este de a determina cum tolerează pacienţii cu infecţie cronică VHC, cu fibroză hepatică F4, noul tratament cu DAA, precum şi care va fi evoluţia fibrozei hepatice.
Material şi metodă: În acest studiu au fost înrolaţi 33 pacienţi, din Centrul de Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni, internaţi în perioada 02.2016 - 08.2016. Am evaluat sindromul inflamator, sindromul de colestaza şi evoluţia fibrozei hepatice la aceşti pacienţi.
Rezultate: Am observant o reducere semnificativă a sindromului infamator, nivelul bilirubinei serice a înregistrat, de asemenea, o scădere, dar în ceea ce priveşte stadiul fibrozei hepatice, acesta a rămas acelaşi, la
sfârşitul tratamentului antiviral cu DAA, Exviera+Viekirax.
Concluzii: Este nevoie de mai multe date pentru a putea formula o concluzie solidă, în cee ace priveşte rata SVR, efectele secundare, evoluţia fibrozei hepatice şi eventualele recăderi.

Cuvinte cheie: hepatită, infecţie VHC, terapie, fibroză hepatică, evoluţie

Full text | PDF

Leave a Reply