SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XVI, No. 4, Year 2013
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

REACTII ADVERSE OBSERVATE IN TIMPUL TRATAMENTULUI CU INTERFERON SI RIBAVIRIN LA PACIENTII CU HEPATITA CRONICA VIRALA C

, , , , and

REZUMAT

Introducere. Infecţia cronică cu virusul hepatitic C reprezintă o cauză importantă de morbiditate în România. Terapia standard la acest moment este cu PegIntrerferon şi Ribavirină, pentru o perioadă de maximum 48 de săptămâni. Reacţiile adverse generate de tratament se adaugă la motivele pentru care pacienţii au o rată redusă de succes terapeutic.

Material şi metodă. Studiu prospectiv pe 83 de pacienţi cu infecţie cronică cu virus C, aflaţi în tratement în Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeş“ în perioada noiembrie 2012-octombrie 2013, incluşi în proiectul de cercetare PCCA PN II- 2012/ nr 88/ 07.2012 (HepGen).

Rezultate. Reacţiile adverse în grupul studiat au fost: scăderea ponderală în cazul a 51% de pacienţi, depresie în cazul a 23% de pacienţi si reacţii adverse hematologice înregistrate la săptămânile 4, 12, 24 de tratament. În lotul studiat, media hemoglobinei a scăzut de la 14,2 g/gL (momentul 0), la 11,2 g/dL (săptămâna 24 de tratament), media numărului de neutrofile a scăzut de la 3.330/mmc (momentul 0) la 1.619/mmc (săptămâna 24 de tratament).

Concluzii. Numărul pacienţilor ce dezvoltă reacţii adverse este mai mare odată cu creşterea numărului de săptămâni de terapie, ceea ce afectează calitatea vieţii şi prognosticul.

Cuvinte cheie: hepatita virală C, tratament, reacţii adverse hematologice

Full text | PDF

Leave a Reply