SELECT ISSUE

Indexată BDI | IDB Indexed
![]() | |
![]() |
|
![]() |
HIGHLIGHTS
Publicarea de articole științifice
Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]
RJID și SNRBI oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]
Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]
EVALUAREA EFECTULUI ANTIMICROBIAN AL UNOR SPECII DE BACTERII LACTICE
Elena Rusu, Manole Cojocaru, Cristina Cristescu, Ionela Avram and Diana Pelinescu
REZUMAT
La nivelul tubului gastrointestinal există un echilibru între flora microbiotă şi tractul digestiv, care are ca efect diferenţierea speciilor comensale de speciile bacteriene patogene. Datorită dezvoltării de noi terapii şi utilizării unor compuşi antimicrobieni cu spectru larg de acţiune, în ultima perioadă s-a observat o creştere a numărului de infecţii oportuniste cauzate de tulpini bacteriene şi fungice potenţial patogene. Bacteriile lactice produc compuşi cu activitate antimicrobiană, cum ar fi peroxidul de hidrogen, diacetil, acetaldehidă, izomeri D- ai aminoacizilor, reuterin şi bacteriocine. Utilizarea probioticelor poate reprezenta o alternativă suplimentară în vederea creşterii şi menţinerii stării de sănătate a organismului uman.
Cuvinte cheie: bacterii lactice, antimicrobian, infecţii