SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XVIII, No. 2-3, 2015
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

ANALIZE PRIVIND ACTIVITATEA ANTIMICROBIANA A UNOR TULPINI DE BACTERII LACTICE

, , , , , , and

REZUMAT

Obiectiv. Scopul principal al acestui studiu a constat în selecţia unui grup de bacterii lactice cu activitate antimicrobiană ridicată, identificarea compuşilor cu acţiune antimicrobiană şi caracterizarea acestora.

Material şi metode. S-a determinat activitatea antimicrobiană a 153 de tulpini de bacterii lactice prin metoda difuzimetrică faţă de 6 tulpini microbiene patogene izolate de la pacienţi cu infecţii urinare şi vaginale.

Rezultate. În urma obţinerii rezultatelor, s-a constatat că majoritatea tulpinilor de bacterii lactice au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată faţă de bacteriile patogene, cât şi faţă de tulpinile de drojdii. Activitatea antimicrobiană a bacteriilor lactice a fost corelată în special cu producerea de acizi organici, iar în cazul a două tulpini aceasta a fost corelată cu biosinteza de bacteriocine. Bacteriocina produsă de tulpina Lactococcus (Lc.) lactis F2a a prezentat un spectru larg de acţiune şi o activitate ridicată (51.200 UA/ml), comparativ cu bacteriocina izolată de la tulpina Lactobacillus (Lb.) paracasei ssp. paracasei JR (400 UA/ml). În ceea ce priveşte stabilitatea bacteriocine produse de tulpina Lc. lactis F2a, aceasta este mai stabilă la pH acid decât la pH bazic, expunerea în timp la o temperatură medie de 600C determină o scădere drastică a activităţii bacteriocinei.

Concluzii. Bacteriile lactice utilizate au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată atât faţă de tulpini patogene procariote, cât şi eucariote. Dintre cele două bacteriocine analizate, bacteriocina izolată de la tulpina Lc. lactis F2a a prezentat o activitate ridicată şi un spectru larg de acţiune.

Cuvinte cheie: bacterii lactice, probiotice, bacteriocine

Full text | PDF

Leave a Reply