SELECT ISSUE

Indexată BDI | IDB Indexed
![]() | |
![]() |
|
![]() |
HIGHLIGHTS
Publicarea de articole științifice
Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]
RJID și SNRBI oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]
Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]
ANALIZE PRIVIND ACTIVITATEA ANTIMICROBIANA A UNOR TULPINI DE BACTERII LACTICE
Ionela Sarbu, Tatiana Vassu, Ileana Stoica, Carmen Chifiriuc, Marcela Bucur, Elena Rusu, Robertina Ionescu and Diana Pelinescu
REZUMAT
Obiectiv. Scopul principal al acestui studiu a constat în selecţia unui grup de bacterii lactice cu activitate antimicrobiană ridicată, identificarea compuşilor cu acţiune antimicrobiană şi caracterizarea acestora.
Material şi metode. S-a determinat activitatea antimicrobiană a 153 de tulpini de bacterii lactice prin metoda difuzimetrică faţă de 6 tulpini microbiene patogene izolate de la pacienţi cu infecţii urinare şi vaginale.
Rezultate. În urma obţinerii rezultatelor, s-a constatat că majoritatea tulpinilor de bacterii lactice au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată faţă de bacteriile patogene, cât şi faţă de tulpinile de drojdii. Activitatea antimicrobiană a bacteriilor lactice a fost corelată în special cu producerea de acizi organici, iar în cazul a două tulpini aceasta a fost corelată cu biosinteza de bacteriocine. Bacteriocina produsă de tulpina Lactococcus (Lc.) lactis F2a a prezentat un spectru larg de acţiune şi o activitate ridicată (51.200 UA/ml), comparativ cu bacteriocina izolată de la tulpina Lactobacillus (Lb.) paracasei ssp. paracasei JR (400 UA/ml). În ceea ce priveşte stabilitatea bacteriocine produse de tulpina Lc. lactis F2a, aceasta este mai stabilă la pH acid decât la pH bazic, expunerea în timp la o temperatură medie de 600C determină o scădere drastică a activităţii bacteriocinei.
Concluzii. Bacteriile lactice utilizate au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată atât faţă de tulpini patogene procariote, cât şi eucariote. Dintre cele două bacteriocine analizate, bacteriocina izolată de la tulpina Lc. lactis F2a a prezentat o activitate ridicată şi un spectru larg de acţiune.
Cuvinte cheie: bacterii lactice, probiotice, bacteriocine