SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XVIII, No. 2-3, 2015
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

ANALIZE PRIVIND ACTIVITATEA ANTIMICROBIANA A UNOR TULPINI DE BACTERII LACTICE

, , , , , , and

REZUMAT

Obiectiv. Scopul principal al acestui studiu a constat în selecţia unui grup de bacterii lactice cu activitate antimicrobiană ridicată, identificarea compuşilor cu acţiune antimicrobiană şi caracterizarea acestora.

Material şi metode. S-a determinat activitatea antimicrobiană a 153 de tulpini de bacterii lactice prin metoda difuzimetrică faţă de 6 tulpini microbiene patogene izolate de la pacienţi cu infecţii urinare şi vaginale.

Rezultate. În urma obţinerii rezultatelor, s-a constatat că majoritatea tulpinilor de bacterii lactice au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată faţă de bacteriile patogene, cât şi faţă de tulpinile de drojdii. Activitatea antimicrobiană a bacteriilor lactice a fost corelată în special cu producerea de acizi organici, iar în cazul a două tulpini aceasta a fost corelată cu biosinteza de bacteriocine. Bacteriocina produsă de tulpina Lactococcus (Lc.) lactis F2a a prezentat un spectru larg de acţiune şi o activitate ridicată (51.200 UA/ml), comparativ cu bacteriocina izolată de la tulpina Lactobacillus (Lb.) paracasei ssp. paracasei JR (400 UA/ml). În ceea ce priveşte stabilitatea bacteriocine produse de tulpina Lc. lactis F2a, aceasta este mai stabilă la pH acid decât la pH bazic, expunerea în timp la o temperatură medie de 600C determină o scădere drastică a activităţii bacteriocinei.

Concluzii. Bacteriile lactice utilizate au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată atât faţă de tulpini patogene procariote, cât şi eucariote. Dintre cele două bacteriocine analizate, bacteriocina izolată de la tulpina Lc. lactis F2a a prezentat o activitate ridicată şi un spectru larg de acţiune.

Cuvinte cheie: bacterii lactice, probiotice, bacteriocine

Full text | PDF

Leave a Reply