SELECT ISSUE

Revista Romana de Boli Infectioase | Volumul XV, Nr. 2, An 2012
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOAJ
Ebsco Host - Medline
DOI - Crossref

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole științifice

Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJID și SNRBI oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Plagiatul – în actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]

ROLUL CONSUMULUI DE ALCOOL, TUTUN SI AL INFECTIILOR VIRALE B SI C IN ETIOLOGIA CARCINOMULUI HEPATOCELULAR

, , , , , , and

REZUMAT

Carcinomul hepatocelular (CHC) este una din principalele cauze de deces prin cancer în întreaga lume, iar incidenţa sa este de aşteptat să crească în continuare în următorii ani. În acest studiu am urmărit măsurarea gradului de asociere epidemiologică prin determinarea frecvenţei factorilor de risc în lotul test şi lotul martor, precum şi prin determinarea forţei asociaţiei epidemiologice dintre factorii de risc studiaţi şi prezenţa CHC. Hepatitele cu virus B şi C (HVB, HVC), precum şi consumul de alcool şi tutun sunt factori de risc importanţi implicaţi în patogenia carcinomului hepatocelular. Riscul de a dezvolta carcinom hepatocelular creşte proporţional cu cantitatea de alcool şi tutun consumate zilnic. Prevenţia transmiterii virusurilor hepatitice este strategia cea mai importantă pentru a reduce riscul de a dezvolta CHC, dar şi educaţia pentru sănătate în ceea ce priveşte anumiţi factori de risc precum fumatul sau consumul de alcool.

Cuvinte cheie: carcinom hepatocelular, factor de risc, alcool, tutun, HVB, HVC

Full text | PDF

Leave a Reply