SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XIX, No. 4, Year 2016
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

PNEUMONIA, O PROVOCARE CONTINUA PENTRU PEDIATRU – PREZENTARE DE CAZ

, , , and

REZUMAT

Pneumonia reprezintă o inflamaţie a parenchimului pulmonar care, în ciuda multiplelor clase de antibiotice disponibile şi în ciuda progreselor medicinei, deţine încă o rată crescută de mortalitate, mai ales în cazul
copiilor. Deltfia acidovorans şi Stenotrophomonas maltofilia sunt bacili Gram-negativi care pot determina infecţii respiratorii. Prezentăm cazul unui pacient de sex masculin, în vârstă de 2 ani şi 3 luni, internat în
clinica noastră pentru următoarele motive: tuse productivă, febră şi inapetenţă. Pe baza examenului obiectiv, a analizelor de laborator şi a investigaţiilor imagistice, am stabilit diagnosticul de pneumonie dreaptă asociată cu pleurezie şi am instituit antibioterapie cu spectru larg. Evoluţia a fost însă nefavorabilă, pacientul necesitând pleurostomie şi drenaj. Din lichidul pleural au fost izolaţi Delftia acidovorans şi Stenotrophomonas maltophilia. Am modificat schema de tratament conform antibiogramei, cu evoluţie ulterioară lent favorabilă. Particularitatea cazului constă în diagnosticarea unei pneumonii cu pleurezie la un copil în vârstă de 2 ani şi 3 luni, cu un episod de pneumonie în antecedente, fără factori de risc, care a necesitat pleurostomie cu drenaj toracic, la care cultura din lichidul pleural a evidenţiat doi germeni întâlniţi de obicei la persoanele imunocompromise, cu evoluţie favorabilă după iniţierea antibioterapiei conform antibiogramei.

Cuvinte cheie: pneumonie, copil, pleurezie, Delftia acidovorans, Stenotrophomonas maltophilia

Full text | PDF

Leave a Reply