SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XV, No. 1, Year 2012
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

PARTICULARITATI CLINICE SI MICROBIOLOGICE ALE SEPSISULUI STAFILOCOCIC IN ULTIMII 15 ANI IN NORD-ESTUL ROMANIEI

, , , , , , and

REZUMAT

Stafilococul auriu este implicat într-o varietate de infecţii, iar capacitatea sa deosebită de rezistenţă la diferite clase de antibiotic îl face uneori să fie o importantă problemă terapeutică. Studiul îşi propune analizarea particularităţilor clinice, microbiologice şi evolutive ale sepsisului stafilococic diagnosticat în ultimii 15 ani în Spitalul de Boli infecţioase, Iaşi. Material şi metode: am studiat retrospectiv pacienţii diagnosticaţi cu sepsis cu S. aureus între 1996 şi 2010, împărţiţi din punct de vedere cronologic (5 ani) în trei loturi. Rezultate: s-a remarcat o creştere a frecvenţei a infecţiilor cu origine comunitară (p=0.0002), a pacienţilor cu imunitate alterată (p=0.002), boli cronice hepatice (p<0.0001), cardiovasculare (p=0.0002) şi renale asociate (p=0.0007). Afectarea pulmonară a fost mai frecventă la pacienţii de peste 65 de ani. S-a observat o creştere a proporţiei de tulpini MRSA (25% în lotul I, 40% lot II, 47% lot III), o scădere a sensibilităţii la gentamicină, eritromicină şi o restaurare parţială a acesteia pentru trimetoprim-sulfametoxazol şi ciprofloxacină. Letalitatea a fost de 14%, fiind semnificativ mai mare la cei de peste 65 de ani (p=0.0007); un scor APACHE II de peste 30 a fost asociat cu mortalitate ridicată la pacienţii cu infecţii nosocomiale. Concluzii: pe perioada de 15 ani studiată s-a observat o creştere a frecvenţei sepsisului cu origine comunitară, cu tulpini din ce în ce mai rezistente la antibiotice; nu s-au constatat variaţii ale letalităţii, iar scorul APACHE II este util pentru aprecierea prognosticului la pacienţii cu infecţii nosocomiale.

Cuvinte cheie: susceptibilitate la antibiotic, letalitate, origine comunitară

Full text | PDF

Leave a Reply