SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XVII, No. 1, Year 2014
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

METODE NOI SI VECHI IN DIAGNOSTICUL DE LABORATOR AL TUBERCULOZEI SI IN DEPISTAREA REZISTENTELOR LA MEDICATIA ANTITUBERCULOASA

REZUMAT

Tuberculoza (TB) rămâne şi în secolul XXI o mare problemă de sănătate publică şi cea mai mare cauză de decese datorate unui singur agent infecţios la nivel mondial. Cu toate că numărul de cazuri de TB este în scădere în ultimii ani în România, ele sunt tot mai dificil de tratat atunci când apare rezistenţa la medicamentele antituberculoase. Este nevoie de o mai rapidă detecţie a Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis) în laborator şi de testare a rezistenţei sale la medicamentele antituberculoase. Din acest motiv metodele de testare în laboratoarele de micobacteriologie se dezvoltă continuu. Chiar dacă metodele clasice de microscopie şi cultură sunt considerate standard de aur în bacteriologia TB, progresele recente ale biologiei moleculare şi o mai bună înţelegere a bazelor moleculare ale rezistenţei la medicaţia antituberculoasă au determinat apariţia unor noi instrumente pentru un diagnostic rapid. Scopul noilor metode este acela de a creşte sensibilitatea şi specificitatea abordării terapeutice şi de a determina o scădere a timpul necesar diagnosticului. Acest articol este o trecere în revistă a metodelor de laborator mai noi şi mai vechi ce pot servi unui diagnostic rapid şi pus cu acuratete în infecţiile micobacteriene, ceea ce ar putea permite administrarea unui tratament corect şi instituit la timp de către clinician.

Cuvinte cheie: tuberculoză (TB), Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis), diagnostic molecular

Full text | PDF

Leave a Reply