SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XVII, No. 2, Year 2014
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

LEUCOPLAZIA PAROASA ORALA

, , , , , and

REZUMAT

Leucoplazia păroasă orală reprezintă o afecţiune a mucoasei bucale indusă de infecţia cu virusul EpsteinBarr. A fost descrisă pentru prima dată în 1984 la pacienţi homosexuali HIV pozitivi, ulterior fiind asociată şi cu alte forme de imunosupresie. La indivizii infectaţi HIV/SIDA această leziune s-a dovedit a fi corelată cu progresia bolii către SIDA. Prezentăm cazul unui pacient în vârstă de 32 de ani care s-a prezentat în clinică solicitând consult medical pentru o erupţie acneiformă localizată la nivelul feţei şi a toracelui superior. Examenul clinic a evidenţiat, pe lângă leziunile de acnee vulgară, prezenţa la nivelul limbii şi mucoasei bucale a unor plăci de culoare albicioasă, aderente, nedetaşabile, cu suprafaţa viloasă, neregulată. Diagnosticul prezumtiv a fost de leucoplazie păroasă orală. S-a recomandat efectuarea serologiei pentru HIV, al cărui rezultat a fost pozitiv. Numărul de limfocite CD4+ la iniţierea tratamentului a fost 7/mm3 . După 3 luni de tratament antiretroviral, leziunile s-au remis complet. Particularitatea cazului constă în aspectul clinic deosebit dat de extinderea şi localizarea leziunilor şi în descoperirea tardivă a infecţiei HIV/SIDA, aceste leziuni fiind, în cazul de faţă, singurul marker al imunosupresiei.

Cuvinte cheie: leucoplazia păroasă orală (OHL), HIV/SIDA, virusul Epstein-Barr

Full text | PDF

Leave a Reply