SELECT ISSUE

Indexată BDI | IDB Indexed
![]() | |
![]() |
|
![]() |
HIGHLIGHTS
Publicarea de articole științifice
Stimați cititori, vă reamintim că autorii primi ai articolelor științifice pot acumula 80 de credite EMC în urma publicării. Dacă un articol are mai mulți autori, cele 80 de credite [...]
RJID și SNRBI oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]
Tema plagiatului este tot mai mult discutată în ultima vreme. Apariția unor programe performante de căutare și identificare a similitudinilor între texte [...]
EVALUAREA A PATRU TESTE FENOTIPICE PENTRU DETECTAREA CARBAPENEMAZELOR DE TIP OXA-48 LA ENTEROBACTERIACEAE
Daniela Talapan, Olga Mihaela Dorobăț, Coralia Bleotu, Ioana Aldea, Laura Necula, Dragoş Florea, Gabriel Adrian Popescu, Adrian Streinu-Cercel and Alexandru Rafila
REZUMAT
Enterobacteriaceaele producătoare de carbapenemază au potenţialul de a se răspândi rapid in spitale şi în instituţiile de îngrijire a persoanelor cu dizabilităţi, devenind o problemă majoră de sănătate publică şi pentru controlul infecţiilor. PCR rămâne metoda de referinţă pentru identificarea acestor tulpini, dar este încă scumpă. În acest studiu am evaluat performanţa a patru teste fenotipice pentru identificarea Enterobacteriaceaelor producătoare de carbapenemază tip OXA-48 (Oxacilinază-48). Aceste teste au fost: testul Hodge modificat (MHT), un test care conţine discuri cu meropenem singur sau în combinaţie cu diferiţi inhibitori şi temocilina, un test enzimatic şi unul imunocromatografic. Testele s-au efectuat şi interpretat conform ghidurilor sau recomandărilor producătorilor. Cel mai frecvent microorganism inclus în studiu a fost Klebsiella pneumoniae. Cu o singură excepţie (MHT 87,5%), toate testele au avut o specificitate de 100%. Sensibilitatea a fost de 91,25% pentru MHT, 90% pentru combinaţia de discuri, 95% pentru testul enzimatic şi 82,5% pentru testul imunocromatografic.
Cuvinte cheie: Enterobacteriaceae, carbapenemază OXA-48, teste fenotipice
Full text | PDF