SELECT ISSUE

Revista Romana de Boli Infectioase | Vol. XIX, No. 1, Year 2016
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

DIAREEA ACUTA LA COPILUL MIC – STUDIU PE 3 ANI

, , , and

REZUMAT

Introducere şi scopul studiului. Diareea acută este cea mai frecventă boală gastrointestinală a sugarului şi copilului mic. Este definită ca o creştere a numărului de scaune, cu scăderea consistenţei lor, ca urmare a perturbării transportului apei şi electroliţilor la nivelul lumenului gastrointestinal şi accelerării tranzitului. Studiul nostru a fost retrospectiv, de tip caz-control, şi a încercat să stabilească factorii de risc cumulativi ce stau la baza apariţiei şi evoluţiei bolii diareice la sugar şi copilul mic.
Material şi metodă. Am studiat 197 de copii cu vârsta cuprinsă între 0-4 ani, internaţi cu diaree acută în Clinica de Gastroenterologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria“, Iaşi, pe o perioadă de 3 ani.
Rezultate. În 44 de cazuri a fost confirmată etiologia bacteriană, cel mai frecvent implicat germene fiind Campylobacter jejuni (27 de cazuri). 31% dintre copii au prezentat diverse grade de distrofie. În majoritatea cazurilor (76%) deshidratările au fost izonatremice.
Concluzii. Cu o atitudine terapeutică adecvată care include restabilirea echilibrului hidro-electrolitic şi alimentaţia corespunzătoare, episodul diareic se autolimitează într-un interval de aproximativ 72 de ore.

Cuvinte cheie: diaree acută, deshidratare, copii

Full text | PDF

Leave a Reply