SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XVI, No. 3, Year 2014
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

PREVALENTA DIABETULUI ZAHARAT IN CADRUL BOLILOR INFECTIOASE

, , , , , and

REZUMAT

Este cunoscut faptul că pacienţii cu diabet zaharat prezintă un risc crescut de a face infecţii şi de a se decompensa metabolic în timpul acestora. Scopul acestui studiu a fost evaluarea prevalenţei diabetului za harat în cadrul diferitelor boli infecţioase. S-a realizat un studiu retrospectiv asupra pacienţilor internaţi în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. V. Babeş“ în perioada ianuarie-decembrie 2009. Probabilitate foarte mare de asociere a diabetului s-a găsit la pacienţii cu septicemie şi la cei cu abces pulmonar. Probabilitate mare de asociere a fost în cazul pneumoniilor bacteriene şi virale, endocarditelor, infecţiilor de tract urinar, hepatitei cronice cu virus C, astmului bronşic şi bronhopneumopatiei obstructive cronice. Contrar datelor din literatură nu s-a găsit o prevalenţă mare a diabetului la pacienţii cu tuberculoză pulmonară, probabil deoarece în ţara noastră predomină factorii de risc socio-economici, care stau la baza caracterului endemic al afecţiunii în România. Probabilităţi scăzute de asociere s-au găsit şi la infecţia HIV, hepatita cronică cu virus B, hepatita acută virală cu virus A, infecţia cu herpes Zoster.

Cuvine cheie: diabet, boli infecţioase

Full text | PDF

Leave a Reply