SELECT ISSUE

Revista Romana de Boli Infectioase | Vol. XIX, No. 1, Year 2016
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

LOCUL SI ROLUL RIFAXIMINEI-A IN TRATAMENTUL DIAREEI CALATORULUI

, , and

REZUMAT

Diareea călătorului (DC) este o boală acută autolimitantă, determinată de o varietate de agenţi infecţioşi patogeni cu tropism intestinal. Ea afectează 30-70% din cele 12 milioane de călători care se deplasează anual în zone tropicale sau subtropicale. În cazul unor categorii speciale de călători, cum ar fi diplomaţi în misiune, oameni de afaceri, sportivi de performanţă, un episod de diaree poate avea consecinţe negative şi uneori grave. Diareea călătorului prezintă distribuţie egală pe sexe, fiind totuşi mai frecventă în rândul tinerilor. Etiologia bacteriană este răspunzătoare de 80-90% din cazuri, E.coli enterotoxigen (ETEC) fiind principalul patogen incriminat. Ghidurile internaţionale recente de boli infecţioase şi de medicina călătoriei recomandă Rifaximina-α (RFX), cu nivel de indicaţie IA, drept principală opţiune terapeutică pentru antibioticoterapia formelor noninvazive de DC atât în scop profilactic, cât şi curativ, doza recomandată fiind de 800 mg /zi timp de minimum 3 zile. RFX este un antibiotic intestinal neabsorbabil, evaluat în numeroase studii clinice, care au arătat că este sigur şi eficient în terapia, dar şi în prevenţia DC, prezentând o rată înaltă de succes. Referitor la prevenţie trebuie precizat că antibioticoprofilaxia DC, deşi nu este recomandată de rutină, mai ales în cazul călătoriilor care depăşesc 3 săptămâni, poate fi luată serios în discuţie pentru unele categorii de pacienţi-călători la risc, cum sunt cei cu imunodepresie, boli intestinale inflamatorii cronice, insuficienţă renală cronică sau diabet zaharat. Indiferent dacă există sau nu motive de antibioticoprofilaxie, Rifaximina-α nu ar trebui să lipsească din trusa medicală a oricărui turist.

Cuvinte cheie: diareea călătorului, Rifaximina-α, antibioticoterapie, antibioticoprofilaxie, Normix

Full text | PDF

Leave a Reply