SELECT ISSUE

Romanian Journal of Infectious Diseases | Vol. XIX, No. 2,Year 2016
ISSN 1454-3389  |  e-ISSN 2069-6051
ISSN-L 1454-3389
DOI: 10.37897/RJID

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Scopus
NLM Catalog
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJID has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

CONDUITA LA FEMEILE TINERE CU FROTIU DE TIP ASC-US SAU LG-SIL SI INFECTIE HPV

, and

REZUMAT

În analiza efectuată de noi, am folosit algoritmi după care am urmărit femeile tinere cu frotiu ASC-US şi LG-SIL, care să ne asigure o corectă evaluare şi care să ne ofere atât posibilitatea unui diagnostic precoce,
cât şi evitarea „tratamentului exagerat“ (overtreatment). Grupa de vârstă luată în calcul în efectuarea studiului este cea cuprinsă între 20 şi 30 de ani, cu o subdivizare
a acestui grup în femei cu vârsta până în 25 de ani şi peste 25 de ani.
Din analiza datelor obţinute se constată că:
• Pentru pacientele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, modificările de tip ASC-US sunt de peste două ori mai frecvente decât cele LG-SIL;
• Pentru pacientele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani nu există o predominanţă a unui anumit tip de frotiu.
• În ceea ce priveşte infecţia cu virusul HPV, aceasta este dublă la pacientele cu vârsta de peste 25 de ani faţă de cele sub 25 de ani.
• La grupa de vârstă sub 25 de ani, femeile HPV pozitive reprezintă 74,46%. Tot la această grupă de vârstă, asocierea ASC-US şi HPV pozitiv apare într-o proporţie de 54,2%, iar asocierea între LG-SIL şi HPV pozitiv apare în 20,2% dintre cazuri. Putem concluziona că asocierea unei modificări citologice de grad scăzut la femeile cu vârsta până în 25 de ani este în cea mai mare parte însoţită de prezenţa HPV cu tulpini cu risc crescut.
• Pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, 73,95% sunt HPV pozitive. Asocierea dintre frotiurile ASC-US şi prezenţa virusului HPV la această grupă de vârstă apare în 27,9% dintre cazuri, iar asocierea dintre frotiurile LG-SIL şi prezenţa virusului în 46,04% dintre cazuri. Putem concluziona că la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani, infecţia cu HPV asociază predominant modificări ASC-US, 16,5%, în timp ce la femeile cu vârsta cuprinsă între 25-30 de ani, infecţia asociază mai frecvent modificări LG-SIL, 32,03%.

Concluzie:
Cea mai mare incidenţă a infecţiei cu virusul HPV este în cazul frotiurilor de tip ASC-US la femeile cu vârsta până în 25 de ani şi în cazul frotiurilor LG-SIL la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani.

Cuvinte cheie: ASC-US, LG-SIL, HPV

Full text | PDF

Leave a Reply