SELECT ISSUE

Revista Romana de Boli Infectioase | Vol. XVIII, No. 2-3, 2015
ISSN 1454-0398  |  e-ISSN 2069-6175
ISSN-L 1454-0398

HIGHLIGHTS

Publicarea de articole stiintifice

Stimati cititori, va reamintim ca autorii primi ai articolelor stiintifice pot acumula 80 de credite EMC in urma publicarii. Daca un articol are mai multi autori, cele 80 de credite [...]

Society’s Prize for authors

Starting with 2016, The Romanian National Society of Infectious Diseases offers Society’s Prize – for the authors who published the best scientific articles [...]

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

Members Area


ANALIZE PRIVIND ACTIVITATEA ANTIMICROBIANA A UNOR TULPINI DE BACTERII LACTICE

, , , , , , and

REZUMAT

Obiectiv. Scopul principal al acestui studiu a constat în selecţia unui grup de bacterii lactice cu activitate antimicrobiană ridicată, identificarea compuşilor cu acţiune antimicrobiană şi caracterizarea acestora.

Material şi metode. S-a determinat activitatea antimicrobiană a 153 de tulpini de bacterii lactice prin metoda difuzimetrică faţă de 6 tulpini microbiene patogene izolate de la pacienţi cu infecţii urinare şi vaginale.

Rezultate. În urma obţinerii rezultatelor, s-a constatat că majoritatea tulpinilor de bacterii lactice au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată faţă de bacteriile patogene, cât şi faţă de tulpinile de drojdii. Activitatea antimicrobiană a bacteriilor lactice a fost corelată în special cu producerea de acizi organici, iar în cazul a două tulpini aceasta a fost corelată cu biosinteza de bacteriocine. Bacteriocina produsă de tulpina Lactococcus (Lc.) lactis F2a a prezentat un spectru larg de acţiune şi o activitate ridicată (51.200 UA/ml), comparativ cu bacteriocina izolată de la tulpina Lactobacillus (Lb.) paracasei ssp. paracasei JR (400 UA/ml). În ceea ce priveşte stabilitatea bacteriocine produse de tulpina Lc. lactis F2a, aceasta este mai stabilă la pH acid decât la pH bazic, expunerea în timp la o temperatură medie de 600C determină o scădere drastică a activităţii bacteriocinei.

Concluzii. Bacteriile lactice utilizate au prezentat o activitate antimicrobiană ridicată atât faţă de tulpini patogene procariote, cât şi eucariote. Dintre cele două bacteriocine analizate, bacteriocina izolată de la tulpina Lc. lactis F2a a prezentat o activitate ridicată şi un spectru larg de acţiune.

Cuvinte cheie: bacterii lactice, probiotice, bacteriocine

Full text | PDF

Leave a Reply